1 Temmuz 2017 Cumartesi

Karamazov Kardeşler - Dostoyeski | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: Братья Карамазовы
Seri: Yok
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa Sayısı: 1025
Baskı Yılı: 2017
Goodreads Puanı: 4.3 (175,925 Oy)


Yorum


  Herkese merhaba! Dün gece mükemmel bir kitabı bitirdim ve hala etkisindeyim, bu kitaba ayrı bir yorum yazmam kesinlikle gerektiğini düşünerek yazmaya başladım. Bir süredir uzun uzun yorum yazmaya vaktim olmuyordu, umarım Karamazov Kardeşler bu zinciri kırar.

 Herkes bir yana Dostoyevski bir yanadır benim için, onu ilk okuduğumdan beri hep ayrı bir severim, beni etkileyen çok farklı bir hali vardır onun ve bunun sebebini okudukça daha iyi anlıyorum ve Karamazov Kardeşler ile tamamen emin oldum. Öncelikle Dostoyevski mükemmel, yazım gücü, seçtiği özgün karakterler, olaylar hepsi ayrı ayrı değerli ama benim en sevdiğim tarafı insan ruhunun en derinlere kadar inebilmesi, çok çeşitli karakterleri konu alıyor ve hepsini öyle güzel sunuyor ki bize, onun kitaplarında insanın kendisini ve çevresini bulmaması imkansız!

  Karamazov Kardeşler'in Dostoyevski'nin zirvesi olduğuna inanılır ki gerçekten mükemmel bir kitap, Dostoyevski kitaba biraz yavaş başlıyor, karakterleri, felsefelerini okura aktarıyor ki bu bölümlerden acayip keyif aldım, kitabın ikinci yarısında ise kurgu ve olayı da ön plana çıkararak ortaya enfes bir edebiyat şöleni çıkarıyor. Sayfaların nasıl akıp gittiğini anlamadım, karakterler ve olaylar öyle yoğundu ki bazen sindirmek için kitabı bıraktığım oldu.

  Sözü fazla da uzatmak istemiyorum, edebiyatta sırf edebi değeri ile bile o kadar önemli bir roman ki okumadan ölmemek gerek bence. Freud'a ve nicelerine ilham veren bu kitapta herkesin kendinden ve Dostoyevski'den bulacağı bir çok şey var. Bu kitapla onu daha iyi tanıdım, ve ileride bir kaç kez daha okuyarak kaçırdığım noktaları yakalamak ve yaşadığım bu zevki yeniden tatmak istiyorum. Herkese öneririm.

11 yorum:

  1. Yaa çok güzel anlatmışsın :). Ben de severim Dosto amcamızı, bayadır da okumuyordum. Bu kitapla dönüş yapayım bir ara :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :))
      Oku mutlaka, çok güzel yaa. ❤

      Sil
  2. Hoşgeldin yahu, sen nerelerdesin? Aylardır yoktun. :( Dizisini izlemiştim yıllar önce, Dostyevski tam bir edebiyat dahisi, bayılıyorum. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle ya bende özlüyorum buraları ama bu yazıyı bile zor yazdım. :)
      Sevdiğim blogları takip edemiyorum. :(
      Kesinlikle, Dostoyevski bir dahi. Bunu da okursan seversin mutlaka. :))

      Sil
  3. Mutlaka okumak istediğim bir roman, hacmi göz korkutuyor ama seveceğime eminim, paylaşımın için teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Dostoyevski çok severim.Okuma listemde olan kitabı Karamazov kardeşleri ne yazık ki hala okuayamadım

    YanıtlaSil
  5. Yanıtlar
    1. Hey Deep! Ne zamandır bloglara göz atamıyorum, özledim post okumayı ve seni deee!

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. O yoğun bu sıralar, hiçbir şeye zamanı yok malesef. :)

      Sil