4 Mayıs 2016 Çarşamba

İhanet Noktası - Dan Brown | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Deception Point
Seri: Yok
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 511
Baskı Yılı: 2005
Goodreads Puanı: 3.63  (410,370 oy)

Arka Kapak Yazısı
         NASA'ya bağlı bir uydu Kuzey Kutbunun derinliklerine gömülü nadir bulunan bir nesnenin varlığını belirler. Bir süredir bocalamakta olan NASA bunu bir zafer olarak niteler. Amerikan uzay politikasını ve yaklaşmakta olan başkanlık seçimini derinden etkileyecek bir zaferdir bu...
       Başkan, Beyaz Saray Gizli Haber Alma Analisti Rachel Sexton'ı Milne Buzul Katmanı'na gönderir. Karizmatik bilim adamı Michael Tolland başkanlığında uzmanlardan oluşan bir ekiple Kuzey Kutbuna giden Rachel, bir süre sonra akla gelmedik bir oyunu ortaya çıkarır. Tüm dünyayı amansız bir düşmanlığa sürükleyecek bir bilim sahtekarlığı söz konusudur.
       Rachel, Başkan'la bağlantı kuramadan Michael ölümcül bir saldırıya uğrar. Gerçeğin ortaya çıkmasını istemeyen esrarengiz biri, katillerden oluşan bir ekiple herkesi ortadan kaldırmaktadır. 
       Issız ve ölümcül bir çevrede bir avuç insanın tüm umudu bu korkunç sahtekarlığın arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasıdır. Öğrenecekleri gerçek ihanetin doruk noktasıdır. 


Yorum
      "Dan Brown'ın hangi kitabı okunur da sevilmez ki? " diyenlere kesinlikle katılıyorum. Her kitabını okumuş olduğum Dan Brown'ın son kalan okumadığım kitabını da okumuş olma mutluluğu içerisinde bu yorumu yazıyorum. Kitap tek kelimeyle "muazzam"dı ve ben bu kelimeyi çok az şey için kullanırım. Dan Brown'ın diğer kitaplarını okumuş olanların da az çok tahmin edebileceği gibi yine mükemmel bir üslup ve akıcıklıkla ve heyecan verecek şekilde tasarlanmış çok güzel bir eserdi. 
       Kitap birçok noktada bilimle alakalı olmakla birlikte kitapta siyasi konulara ve günlük yaşama da değiniliyordu. Kitap çok zekice kurulmuş entrikaları, ihanetleri, aldatmacaları, komploları öylesine güzel anlatmış ki tam da ismine yani "İhanet Noktası"na yaraşır bir kitap olmuş. Kitapta içinize işlediğini gözden kaçırmayacağınız kadar akıllı, sempatik, etkileyici karakterlere ve özgün bir hayalgücüne yer verilmişti. Kitabı okurken adeta bir aksiyon filmi izliyormuşcasına sürekli tetikte ve gerilmekten tırnaklarınızı kemirecek kadar da meraklanmış halde kitabı okuyorsunuz. Ben buna "okumak" demezdim kitabı birçok noktada "yaşıyorsunuz" resmen. Eğer film sektöründe çalışanlar özgün ve hoş bir aksiyon/gerilim senaryosu bulmak ve film çekmek istiyorlarsa kesinlikle bu kitabı uyarlamalarını tavsiye ederim. Okuyucuyu hiç sıkacağını düşünmediğim aksine elinden bırakamayacak kadar bağımlısı olacağı ve bir solukta bitireceği cinsten bir kitaptı.
      Kitabın bazı noktalarda aşırı bilimsel ve karmaşık teoriler ve bilgiler içermesi okuyucuyu biraz bunaltsa da insanın ufkunu açıp kültürünü geliştirecek birtakım bilimsel bilgiler edinmesine de imkan sağlıyordu. Örneğin; Kutup Ayılarının Kuzey Kutbu'nda, penguenlerinse Güney Kutbu'nda bulunduğunu ve buzul suları altındaki dere yataklarının daima tatlı sularının olduğu gibi bilgiler öğrendim mesela. Kitap diğer bazı Dan Brown kitaplarında da rastlamış olduğunuz gibi biraz karmaşık gelebiliyor. Okuyucunun zekasını zorluyor ve onu düşünmeye sevkediyor. Bazen bazı yerleri anlamadığınızı düşünseniz bile Dan Brown'ın tüm herşeyi okuyucuya hazır olarak vermeyip de sorumululuğun bir kısmını okuyucunun üstlenip, düğümleri onların çözmesini sağlaması eleştirilecek bir nokta gibi görünse de aslında takdire değer bir hareket olarak düşünülmeli kanaatimce. Ama diğer Dan Brown kitaplarının, Langdon serisinin dini ve felsefik ögeleri, Mason Loncaları gibi şeyler yerine biraz daha bilimsel ögelere yer vermesi, kitapta diğer kitaplarına kıyasla gizem var olmakla beraber daha çok aksiyonun bulunması açısından ve Langdon serisindeki klasik Langdon karakteri dışında farklı karakterler olması bize Dan Bronw'ın farklı yazar yeteneklerini farklı kitaplarda da ustalıkla gösterebileceğini kanıtlamış oluyor.
      Kitabın konusu ve fikri orijinal. NASA ve uzay severlerin, bilim-kurgu hayranlarının kolaylıkla benimseyebileceği türden bir kitap. Kitapta olumsuz eleştiri yapacak pek nokta bulamasam da tek sıkıntılı gördüğüm nokta kitaptaki imkansız denilen şeylerin ve tesadüfler zincirinin bir araya gelerek "mucizeler" niteliğinde birçok sonuç doğurması kitabın gerçekçiliğini biraz sarsıyordu. Ama buna rağmen kaliteli kurgusu ve özgün karakterleri bu açığı kapatıp görmezden geleceğiniz kadar iyi değerlendirilmişti. Özellikle karakterlerin geçmişine ve geçmişindeki anılara değinilmesi onları daha gerçekçi kılıyordu ve kendinizi onlara daha yakın hissediyordunuz. Kitabın son sayfaları ise gerçekten okuyucuyu yerinden zıplatacak kadar heyecanlı ve atraksiyonluydu. Son sayfalar da kahkaha ile güleceğim kadar beni şaşırtan afallatan eğlenceli yerlerde vardı ve okuduğunuzda sizlerde kahkahalar atacaksınız ve beni haklı bulacaksınız. 
     Üslup ise klasik Dan Brown üslubuydu diyebiliriz. Ben dili kullanılmadan olay tüm ana karakterlerin hatta yan karakterlerin bile bakış açıları ve düşünceleri yansıtılarak, akıcı ve anlaşılır bir dille anlatılmıştı. Komik ve eğlenceli diyaloglara da yer verilerek olaya gerçekçi bir dille yaklaşılmıştı. Bu kitabı okuduktan sonra bahse girerim ki uzun süre aklınızdan çıkaramayacağınız ve herkese de gönül rahatlığıyla önerebileceğiniz bir kitap olacak ;)


Alıntılar
Düşman ne kadar büyük olursa, o kadar zor düşer.
Savaş hattı her zaman olduğunu sandığınız yerde değildir.
Tolland kendi kendine güldü. "Doğrusunu isterseniz Başkan'a çok benzeyen biri benden kendisine bir iyilik yapmamı istedi.'Cehennemin dibine git' diyecektim ama kendimi 'Peki efendim' derken buldum
Rachel sabahtan beri ilk kez güldü. "Kulübe hoşgeldin."
Birisi ne kadar çok şey bilirse, senaryo o kadar dehşet verici oluyordu.
Yenilmesini istiyorsan düşmanı iki cephede birden savaşmaya zorla.
Birden fazla açıklama olduğunda, en basiti genellikle doğrudur.
İtiraf edilmesini istediğin bilgiyi ortaya koy. Sonra daha beter bir iddiada bulun. Amaç, rakibi iki kötü seçenekten daha az kötü olanı seçmeye zorlamaktı.
Bilimin önsezilerle ilgisi yoktur, kanıtlarla ilgisi vardır.
Hiçbir şey, akbabaları ölümün kokusu kadar kendine çekmez.
Hayat zor kararlarla doludur ve kazananlar bu zor kararları verenlerdir.
Çoğu kurtarmak için azı feda et.


Puanım

0 yorum:

Yorum Gönder